7 feiten en fabels over teken/ zecke

Gepubliceerd op 3 maart 2017 om 15:07

Wat weet jij over deze vervelende beestjes?

Dat de teek een vervelend beestje is, weet u ongetwijfeld al. Maar is het waar dat je teken met zeep kunt verwijderen? En bespringen ze je echt vanuit bomen? Acht feiten en fabels over de teek.

 

1) Teken houden van warmte

Dat is een feit. Ze komen pas in actie als het rond de 7 graden Celsius is, maar het liefst zitten ze er nog warmer bij. Bevinden ze zich eenmaal op een mens, dan kruipen teken graag naar een warm plekje. Zo hebben ze een voorkeur voor je oksels, knieholtes, bilspleet en liezen. Ook achter de oren en in je nek, bij de haargrens, bijten teken zich vaak vast. Dit zijn dan ook bij uitstek de plekken op het lichaam waar je goed op teken moet controleren nadat je in de natuur geweest bent.

2) Van een tekenbeet word je altijd ziek.

Gelukkig niet. Teken kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken. Dat doen alleen teken die zelf besmet zijn met de Borrelia-bacterie. Ongeveer één op de vijf teken draagt deze bacterie bij zich, de anderen maken je dus niet ziek. Naar schatting loopt 1-3 procent van de mensen na een tekenbeet de ziekte van Lyme op. Meestal houd je dus niets over aan een ontmoeting met een teek.

3) Teken vallen uit bomen bovenop je

Veel mensen denken dat teken zich uit een boom op je hoofd laten vallen, maar dat is een fabeltje. Teken leven liever wat lager bij de grond dan in bomen. Ze kunnen ook niet naar een slachtoffer springen of vliegen. Meestal klimmen teken als ze honger krijgen via een grasspriet of stengel een eindje omhoog. Daar wachten ze tot er mens of dier langskomt. Vervolgens stappen ze van de stengel over op de passant.

4) Teken leven ook in de stad.

Dat is een feit. Teken leven overal waar groen is, maar dat hoeft geen bos te zijn. Ook in tuinen in grote steden worden de bewoners wel door teken gebeten. Ze zitten het liefst tussen dode bladeren of in een moslaag. Vanuit daar kunnen ze via de planten op je klauteren als je aan het tuinieren bent. Helaas zijn teken lastig te herkennen in je tuin. Ze lijken op allerlei andere kleine zwarte beestjes met pooties, zoals bladluizen en larven van lieveheersbeestjes.

5) Lichte kleding helpt tekenbeten voorkomen

Dat is waar. Niet omdat een bepaalde kleur teken afschrikt, maar simpelweg omdat je de donkere beestjes op bijvoorbeeld een witte broek makkelijker ziet lopen. Controleer regelmatig of er een teek op je kleding wandelt. Als je een teek ziet voordat hij zich heeft vastgebeten, is hij nog makkelijk te verwijderen. Ook andere kledingtips helpen tekenbeten voorkomen: draag bij voorkeur lange mouwen, een lange broek, dichte schoenen en stop je broekspijpen in je sokken.

6) Een teek laat los als je hem met zeep behandelt.

Deze tip circuleert op internet, maar het is onzin. Een teek laat echt niet los als je er zeep, nagellak, olie of alcohol opsmeert. De teek irriteren met vuur of door erin te prikken is ook geen goed plan. De beste methode is de teek voorzichtig verwijderen met een speciale tekentang of met een puntig pincet. Pak de teek zo dicht mogelijk bij je huid bij zijn kop vast en trek hem recht uit je huid. Krijg je het zelf niet voor elkaar, ga dan dezelfde dag nog langs je huisarts of de huisartsenpost. Eventueel kan je met de zelf tester, zie webshop, de teek testen.

7) Een teek kan wel een centimeter groot worden.

Dat is waar. Teken zijn normaal piepklein, zo’n 1 tot 3 millimeter maar. Als een teek zich vastgebeten heeft in een mens of dier, zuigt hij zich vol met bloed. Zo kan hij opzwellen tot een bolletje van wel een centimeter groot.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.