De eikenprocessierups (Thaumethopea processionea) is de rups van een nachtvlinder. Op veel eikenbomen in vrijwel heel Nederland kan men in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen aantreffen. De rupsen gaan ‘s nachts groepsgewijs - in processie - op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups. Na contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Hoe voorkomt u ongemak?

Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Waarschuw kinderen voor het gevaar van de rups. Kies wanneer het mogelijk is voor een andere route waar geen besmette bomen staan. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water.

Was zonodig ook kleren (liefst op 60 °C).
Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met bijvoorbeeld menthol of een gel van Aloe Vera kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts. Als de eikenprocessierups in uw woonomgeving voorkomt probeer te voorkomen dat brandharen of nesten de woning binnenwaaien. Houd zandbakken zoveel mogelijk gesloten en laat geen speelgoed buiten liggen. Houd er rekening mee dat op plaatsen waar eikenprocessierupsen aanwezig waren de brandharen nog geruime tijd (6-8 jaar) voor ongemak kunnen zorgen.

Ook EEN roller kan ervoor zorgEN dat u de haren dmv rollen de haren vastleg.

Wij richten ons op de teek, maar de roller is ook geschikt voor DE brandharen van de rups te plakken.

De roller is een praktisch hulpmiddel voor elke dag en verwijdert op betrouwbare wijze een teek van uw kleding. De tape reinigt makkelijk door over de stof heen te rollen. Als de tape vol is kan je deze eenvoudig verwijderen en weggooien. 

De roller in één oogopslag:

  • Snelle en eenvoudige manier om dierenhaar, teken en of de teek te verwijderen
  • Reinigt door te rollen: optimaal voor gebruik op textiel, bekleding en andere stoffen
  • Eenvoudig in gebruik: kleefband is makkelijk te reinigen zodat het makkelijk opnieuw te gebruiken is
  • Klein en handig: ideaal voor onderweg
  • Vervangbare zelfklevende roller