Tekenbeet voorkomen
Het allerbeste is natuurlijk om een tekenbeet zo veel mogelijk te voorkomen. Dat kan o.a. door in de natuur op de paden blijven, goed sluitende kleding te dragen, en na mogelijk contact het lichaam te controleren op teken. Teken zoeken eerst een goed plekje en moeten hun steeksnuit eerst in de huid brengen. Dit neemt enige tijd in beslag, waardoor men ook teken op het lichaam kan aantreffen die nog niet hebben gebeten.Voorkom een tekenbeet

Door de klimaatverandering zijn teken tegenwoordig het hele jaar actief. Teekpreventie is dus het hele jaar door noodzakelijk.
Het is niet eenvoudig een tekenbeet te voorkomen, maar het is belangrijk het beste te doen wat je kunt. Sommige mensen zijn blijkbaar aantrekkelijker voor teken dan anderen, net als dat voor muggen geldt. Om een tekenbeet en besmetting door de teek te voorkomen kunnen de volgende punten in acht worden genomen tijdens en na het verblijven in de natuur:

Verloop van de teek beet:

Stel, je loopt lekker in het bos met je hond op een zondagochtend. Wanneer je thuiskomt zie je een klein zwart puntje op je lies. Het blijkt een teek te zijn, je besluit om toch maar naar de huisarts te gaan. Deze haalt de teek weg en je hebt nergens meer last van. Maar wat nou als je het puntje niet had gezien. Hoe ziet het verloop van de ziekte er uit als je de teek niet weg hebt gehaald. Dat laten we jou zien in dit artikel!

Wanneer je gebeten bent door een besmette teek dan kun je enkele dagen na de beet, in sommige gevallen een paar weken, een rode plek zien om de teek die steeds groter wordt. Deze plek wordt ook wel erythema migrans (EM) genoemd. Het ziet er een beetje uit als een muggenbult maar dit is het zeker niet! De rode vlek van de muggenbult is alleen een irritatie van de huid, de rode vlek van de teek kan veel ergere gevolgen hebben. Wanneer je zo’n plek ziet kun je met watervaste stift een cirkel trekken om de vlek, zo kun je zien of hij groter wordt na enkele zagen. Wanner dit gebeurd moet je contact opnemen met je huisarts.

Als je deze vlek gezien hebt, en je bent bij de huisarts geweest, dan zal je aan de antibiotica moeten. Dit gaat de infectie tegen en het verminderd de symptomen. Wanneer dit allemaal niet werkt kunnen er twee dingen gebeuren. Als eerste kun je door worden gestuurd naar een speciaal ziekenhuis, zij kijken of ze je verder kunnen helpen. Als dit allemaal geen zin meer heeft dan zul je door het leven moeten als iemand met de ziekte van Lyme. Dit is nooit prettig om te horen maar er valt zeker mee te leven. Best veel mensen leiden onder de ziekte en de ziekte heeft verschillende degradaties. Als je in een beginnend stadium zit dan zul je merken dat je sneller moe wordt en dat je af en toe futloos kan zijn. Naarmate de ziekte erger wordt worden ook de symptomen erger, hier kan extreme moeheid het gevolg zijn. Laat je dus checken op beten, je wilt immers niet last hebben van de ziekte. Het checken van teken duurt maar even, de ziekte van Lyme duurt veel langer!

 

Wat kunt u nog meer doen als preventie:
Behalve het dragen van beschermende kleding als tekenpreventie, behoren ook nog de volgende stappen tot teekpreventie:
*  Smeer de huiddelen die nog zichtbaar zijn (bijvoorbeeld uw handen) in met een anti-insectenmiddel dat DEET bevat.anti-insectenmiddel met 30-50% DEET. (zie webshop)
*  Gebruik de TEEKPAKBAND.
*  Controleer uw huid, zeker als u hele dagen in een gebied bent dat tekengevoelig is, minstens twee keer per dag op teken.

* Spuit sokken, schoenen en broek eventueel in met een DEET kledingspray. ( zie webshop)
* Loop zoveel mogelijk op verharde paden. 

* Klop uw kleding af nadat u in de natuur op de grond hebt gezeten.

* Check door de dag heen regelmatig de onderkant van uw broek.

* Rugzak even op de grond? Klop de onderkant af voordat u hem weer om uw rug hangt.

Niet doeltreffend genoeg en toch een beet:

Ook al heeft u zich nog zo goed beschermd en alle tekenpreventie regels opgevolgd, het ging toch mis. Hoe behandelt u dan een beet?
* Gebruik een speciaal tekenpincet tang om de teek vast te klemmen. (Raak de teek niet zomaar met uw handen aan).

* Zorg voor een tekentangin de EHBO-kist
* Probeer de teek ineens uit uw huid te trekken, zodat er geen risico bestaat dat er iets van de teek in de huid blijft zitten.
* Verdoof de teek niet van te voren, want dit maakt dat de teek de inhoud van zijn maag kan uitspugen. Deze inhoud kan vervolgens in uw bloedbaan terechtkomen.

Verder is het belangrijk de datum waarop u bent gebeten en de plaats van de tekenbeet op uw lichaam, te noteren. Zodoende kunt u bijhouden hoe eventuele ziekteverschijnselen zich ontwikkelen. Indien u klachten krijgt, raadpleeg dan uw huisarts.
Al onze producten zijn direct online te bestellen op onze webshop

Let op: blijf wel altijd goed controleren op teken!