Teek en vrieskou

Gepubliceerd op 3 maart 2018 om 20:51

Hoe overleeft de teek de ijskoude periode!

Hoe kunnen de teken de ijskoude week overleefd hebben? Dat komt doordat teken goed bestand zijn tegen lage temperaturen; ze kunnen zelfs enkele uren in de vriezer overleven. Snel intredende vorst is echter wel gevaarlijk doordat daarbij gevormde ijskristallen het binnenste van de teek kunnen beschadigen.

Het grootste deel van hun leven brengen teken in de laag dood plantenmateriaal op de bodem door. Daar schuilen ze tegen ongunstige omstandigheden zoals droogte en vorst.

In de bodem ontwikkelen zich ook de eitjes en vervellen de larven, nimfen en volwassen teken na een bloedmaaltijd. Deze eitjes en teken reageren niet snel op hogere temperaturen doordat ze in een gedwongen rust verkeren, waar ze pas uit komen bij langer wordende dagen en een aanhoudende periode met zacht weer.

Met een temperatuur van dik tien graden en een lekker zonnetje kan het op de zonbeschenen bodem voor de teek al snel aangenaam worden.

De teken die nu vanuit de bodem de planten in kruipen, zijn er vermoedelijk vorig jaar niet in geslaagd een bloedmaaltijd te vinden. Die teken verkeren niet in hun gedwongen rust, en kunnen dus vrij snel reageren op gunstige temperaturen. Hongerig als ze zijn beproeven ze hun geluk en kruipen ze de vegetatie in om van daaruit op een passerend slachtoffer over te stappen.

In ieder geval zal het tekenseizoen de komende maanden weer op gang komen. Laat u ook in maart op zonnige dagen niet verrassen door een opportunistische teek. Hoewel het risico op tekenbeten in de winter beduidend lager is dan in het hoogseizoen, is de kans op een tekenbeet zeker niet afwezig.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.